Direktlänk till inlägg 3 september 2012
1. Citrusfrukter
Vad: Apelsiner, mandariner, citroner och grapefrukt.
Varför: De innehåller antiinflammatoriska flavonoider, som har förmågan att tränga in i hjärncancerceller, ta död på dem och försämra cellernas förmåga att invadera intilliggande vävnader.
Superinnehåll: Flavonoider, som också stimulerar leverns avgiftning av cancerogena ämnen.
Extra: Välj ekologiska, obesprutade, alternativ om du vill använda skalet.
2. Färgstarka grönsaker och frukter
Vad: Pumpa, morötter, sötpotatis, zucchini, tomat, persimon (kallas även dadelplommon), aprikoser, rödbetor - och alla andra frukter och grönsaker med starka färger som orange, gul, röd och grön.
Varför: Innehåller betakaroten och lykopen, som båda har en förmåga att hämma celltillväxten i flera olika cancerstammar.
3. Tomater och tomatsås
Vad: Tomater.
Varför: Rika på det nyttiga ämnet lykopen, men för att det ska frigöras måste tomaterna tillagas. Lykopen sägs ge längre överlevnad för prostatacancerpatienter. Dessutom innehåller tomater en rad andra anticancernäringsämnen.
Extra: Gör en tomatsås, och tillsätt gärna olivolja som hjälper kroppen att ta upp näringsämnena. Om du köper en färdig tomatsås bör du undvika konservburkar med invändig plastbeläggning, som kan innehålla bisfenol A.
4. Rödvin
Vad:Rödvin.
Varför: Innehåller många polyfenoler, bland annat resveratrol som sägs skydda friska celler från åldrande.
Superinnehåll:Polyfenolerna bildas i druvans skal och kärnor. Ämnet utsöndras sedan vid jäsning, vilket gör att halten är mycket högre i vin än i druvjuice.
Extra: Druvan pinot noir är särskilt rik på resveratrol.
5. Lök
Vad: Lök.
Varför: Löksläktet innehåller svavelföreningar som minskar de cancerogena effekterna av nitrosaminer och N-nitrosoföreningar, som bildas i alltför hårt grillat kött och vid förbränning av tobak. Studier tyder på att de som äter mest vitlök har en lägre förekomst av njur- och prostatacancer. Lök hjälper till att reglera blodsockernivåerna.
Extra: De nyttiga vitlöksmolekylerna tas lättare upp av kroppen om de är lösta i lite olja.
6. Alger
Vad: Alger. De viktigaste ätbara algerna är nori, kombu (kelp), wakame, arame och dulse.
Varför: Många sorters alger innehåller molekyler som bromsar cancertillväxten. Fukoidan, som finns i wakame- och kombualger (kelp) stimulerar exempelvis immuncellerna.
Superinnehåll: Nori är en av de extremt sällsynta växtarter som innehåller långkedjiga omega-3-fettsyror, vilka är effektiva mot inflammationer och oumbärliga för nervcellernas funktion.
Några fler än jag som är riktigt taggad inför Halloween? I år planerar jag att kostym-kicka min egen röv från de tidigare årens utklädnader, även om de var rätt så gryma. Har en enligt mig själv en rätt så strålande kostym, som jag sådär blogg-aktigt...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | |||
|